TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Dyskusje na temat oprogramowania urządzeń firmy Totolink
Radek68
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 30 wrz 2020, 23:02

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: Radek68 » 02 paź 2020, 19:19

O widzisz, tego nie wiedziałem (i nigdzie takiej informacji nie znalazłem) dzięki za wyjaśnienie sprawy adresacji.

Tylko dlaczego w takim razie nic nie idzie poprzez TFTP nawet wtedy, gdy taka adresacja (z puli 192.168.1.0/24) jest ustawiona? I nie idzie nadal, dziś - przed chwilą - również próbowałem.

Podejrzewam, że coś źle robię z tym wejściem w tryb serwisowy. U mnie zapalają się wszystkie diody, a potem gasną i wyglądają, jakby router normalnie pracował. Tak ma być? Czy może jakoś inaczej? Czy da się jakoś - po stanie diod - rozpoznać pracę w trybie serwisowym? Bo rozumiem, że w tym TOTOLINKU czarnym procedura wejścia wygląda tak samo, jak opisana w poradniku, tak?

No i trzy pytania dodatkowe:
1.W tej chwili na routerze mam wersję A3002RU-V2.0.0-B20190814.1034, czy jest OK, jeśli mimo prób nie uda mi się wgrać tej waszej?
2. Czy mogę stosować w normalnej pracy w mojej sieci pulę 192.168.1.0/24? Bo taką teraz mam na Cisco.
3. Czy da się wyłączyć kod weryfikacyjny (CAPTCHA) przy logowaniu do routera z LAN?

aBaZ
Entuzjasta
Posty: 419
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: aBaZ » 05 paź 2020, 16:17

- odpinasz zasilanie
- naciskasz przycisk reset
- podłączasz zasilanie
- diody muszą mrugnąć chyba 2-3 razy z tego co pamiętam
- ważne, aby plik z oprogramowaniem znajdował się w tym samym katalogu co tftp32.exe :)
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

Radek68
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 30 wrz 2020, 23:02

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: Radek68 » 06 paź 2020, 21:40

Dzięki za pomoc, zgadza się, muszą zapalić się, zgasnąć, pomrugać, przycisk trzeba trzymać nadal wciśnięty, ponownie muszą się wszystkie zapalić i dopiero wtedy jesteśmy w tym trybie. Trwa to ok. 15 sekund i to nie jest tylko zaświecenie się diod. To jednak trochę inaczej, niż w "poradniku":
Trzymamy przycisk RST ok. 10 sekund. Jak zaświecą się diody LAN, zwalniamy przycisk RST
Ale udało się, mam nowy firmware.

W związku z tym 3 pytania z poprzedniego postu są nieaktualne, drugie w zasadzie też, bo przeszedłem na DHCP.

Ale mam kolejne. ;)

1. Jaka jest wersja Samby (dla USB) w routerze? Czy aby nie tylko ta pierwsza, z lukami? Bo w Windows 10 dysk jest niedostępny, zapewne z racji wyłączonego protokołu SMB w wersji 1 (ze względów bezpieczeństwa).

2. Czy jest możliwość ustawienia na sztywno portu WAN, bo router czasem głupieje i nie wykrywa dobrze WAN i oznacza WAN jako LAN (lub bardzo długo szuka odpowiedniego portu). Czasem wykryje dobrze. No ale po co w ogóle ta zmiana z dowolnym portem, przecież wiem, gdzie mam kabel od Internetu, a gdzie te od sieci lokalnej. A tylko powoduje problemy.

Według TOTOLINKA port WAN jest niepodłączony, wszystkie podłączone porty to LAN, ale... Internet jest. ;)
Obrazek

Loxus
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 29 paź 2020, 9:33

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: Loxus » 29 paź 2020, 9:42

Witajcie:)
Pisze bo sam się już pogubiłem. Czy dla poszczególnych regionów świata i stron totolinka są inne oznaczenia wersji oprogramowania? Czy V1 ma oznaczenie oprogramowania zaczynające się od 3. ... a V2 według totolink.net 2.1.1? Drugie pytanie jest takie że wgrałem oprogramowanie V2.1.1-B20200911(Important Update, new UI) z totolink.net i nie mam zakładki port forwarding na której mi zależy. Czy wgrać starsze oprogramowanie czy po prostu coś poszło nie tak?
Pozdrawiam

aBaZ
Entuzjasta
Posty: 419
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: aBaZ » 30 paź 2020, 10:00

Totolink 3002ru V1 to jest poprzednia wersja tego modelu -> biała
Totolink 3002ru V2 to nowa wersja -> czarna

Przekierowanie portów znajdziesz w zakładce NAT Mapping -> Virtual Server

totolink_virtual_server.PNG
totolink_virtual_server.PNG (54.11 KiB) Przejrzano 5439 razy
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

mikserr
Żółtodziób
Posty: 10
Rejestracja: 28 wrz 2018, 15:13

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: mikserr » 29 lis 2020, 20:18

Czy wersja biała ma funkcje AP client?

Dewiks
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 17 lip 2019, 8:16

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: Dewiks » 24 gru 2020, 18:21

Hej, na oficjalnej stronie pojawiła się aktualizacja do a3002ru v1 (V3.4.0-B20201030(Important Update)), Ktoś już testował? bo nie wiem czy to jest wina mojego routera ale mam wrażenie, że po aktualizacji częściej się zawiesza

aBaZ
Entuzjasta
Posty: 419
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: aBaZ » 28 gru 2020, 9:40

Polecam zainstalować tę wersję -> TOTOLINK-A3002RU-V1-3.2.4-B20180806.1957

Do pobrania https://www.batna24.com/pl/p/totolink-a ... wifi-rmmmj na dole strony pod produktem :)
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

mikserr
Żółtodziób
Posty: 10
Rejestracja: 28 wrz 2018, 15:13

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: mikserr » 29 gru 2020, 19:27

Ponawiam pytanie: Czy wersja biała ma funkcje AP client?

Radek68
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 30 wrz 2020, 23:02

Re: TOTOLINK 3002ru Nowy firmware!

Post autor: Radek68 » 25 mar 2021, 20:07

Ja już kompletnie jestem zdezorientowany co do oprogramowania tego routera. Wszędzie różne nazwy, w ogóle połapać się trudno. Czemu ten router ma tak to wszystko skomplikowane? Na stronie producenta inne wersje softu, tu inne, inne sposoby wgrywania, nie wiadomo która wersja jest która...

Na stronie producenta mamy tegoroczną wersję:
"V2.0.0-B20201208" z 2021-01-09.
Jak to się ma do tego, co jest tu?

Bo tu, na stronie z routerem mamy link:
"Totolink A3002RU-V2 GUI VPN SNMP IPERF - TFTP upgrade",
który linkuje do pliku
"TOTOLINK-PWBATNA-A3002RU-V2-GUI-VPN-SNMP-IPERF.web"
TĘ wersję JUŻ MAM. Router przedstawia wersję oprogramowania jako:
"Firmware Version: TOTOLINK-PWBATNA-A3002RU-Hh-V1.0.0-B20200720.1650"

Ale pod spodem, na stronie, jest jeszcze jeden link:
"Totolink A3002RU-V2_V2.1.1"
który linkuje do pliku
A3002RU-V2.1.1-B20200911.zip

To wgrywać to jeszcze, czy nie? Czy tamtą ze strony producenta?
A jeśli tak, to jak? Znów poprzez to TFTP czy już normalnie, z menu routera?
Która wersja teraz jest najnowsza i najlepsza?

Proszę o odpowiedź, bo już nic nie rozumiem z tego zamieszania.

ODPOWIEDZ