Problem z routerem Totolink a3002ru v2

Dyskusje na temat oprogramowania urządzeń firmy Totolink
CyberTomek
Żółtodziób
Posty: 25
Rejestracja: 09 lut 2021, 16:33

Problem z routerem Totolink a3002ru v2

Post autor: CyberTomek » 09 lut 2021, 16:42

Witam.
Mam problem taki, że w losowych momentach czyli czasami co 2 minuty czasami co 30 minut czasami co kilka godzin trace połączenie na ok. 10 sekund i nagle wszystko wraca do normy i działa jakby nic sie nie stało.
W trakcie tych braków połączenia z internetem pingi do routera nie dochodzą. Router jest nowy i mam go 2 tygodnie.
Moje pytanie to: Czy mój router może być uszkodzony?

aBaZ
Entuzjasta
Posty: 419
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: Problem z routerem Totolink a3002ru v2

Post autor: aBaZ » 15 lut 2021, 12:28

Jaki masz firmware na Totolinku ?
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

jimasek
Żółtodziób
Posty: 24
Rejestracja: 15 lut 2021, 13:05

Re: Problem z routerem Totolink a3002ru v2

Post autor: jimasek » 15 lut 2021, 13:06

Jeżeli mówimy o połączeniu bezprzewodowym to zrób jakieś pomiary sygnału
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html

CyberTomek
Żółtodziób
Posty: 25
Rejestracja: 09 lut 2021, 16:33

Re: Problem z routerem Totolink a3002ru v2

Post autor: CyberTomek » 15 lut 2021, 13:18

TOTOLINK-PWBATNA-A3002RU-Hh-V1.0.0-B20200720.1650

Ale prawdopodobnie to nie problem z routerem, a z kablem który jest podłączony do portu WAN, bo router rozłącza się z dhcp. Jutro przyjeżdża do mnie technik i sprawdzi kabel.

CyberTomek
Żółtodziób
Posty: 25
Rejestracja: 09 lut 2021, 16:33

Re: Problem z routerem Totolink a3002ru v2

Post autor: CyberTomek » 18 lut 2021, 11:01

Problem niestety nadal występuje.
Mam takie pytanie: Czy według was lepszy jest totolink a3002ru ten biały czy czarny?

jimasek
Żółtodziób
Posty: 24
Rejestracja: 15 lut 2021, 13:05

Re: Problem z routerem Totolink a3002ru v2

Post autor: jimasek » 18 lut 2021, 11:13

Zrobiłeś jakieś pomiary sygnału? Pokaż print screeny

CyberTomek
Żółtodziób
Posty: 25
Rejestracja: 09 lut 2021, 16:33

Re: Problem z routerem Totolink a3002ru v2

Post autor: CyberTomek » 18 lut 2021, 11:15

W sensie problemy są i po kablu i po wifi, więc to nie chodzi o kanał wifi.

CyberTomek
Żółtodziób
Posty: 25
Rejestracja: 09 lut 2021, 16:33

Re: Problem z routerem Totolink a3002ru v2

Post autor: CyberTomek » 18 lut 2021, 11:20

Technicy już z 3 razy u mnie byli, nawet router wymienili z czarnego na inny czarny, więc może ta biała wersja routera by lepiej działała. Ja i technicy już nie mamy pomysłu co może być przyczyną.

jimasek
Żółtodziób
Posty: 24
Rejestracja: 15 lut 2021, 13:05

Re: Problem z routerem Totolink a3002ru v2

Post autor: jimasek » 18 lut 2021, 11:24

Jak masz dostarczony ten intenet do mieszkania?

CyberTomek
Żółtodziób
Posty: 25
Rejestracja: 09 lut 2021, 16:33

Re: Problem z routerem Totolink a3002ru v2

Post autor: CyberTomek » 18 lut 2021, 11:25

Kablem zakończonym obustronnie rjkami, który jest podłączony w piwnicy do nowego (wymienianego) switcha, a w routerze do portu WAN.

ODPOWIEDZ