Totolink A3002RU v2: NETWORK > LAN SETTINGS > DHCP > Client - funkcja jest nieaktywna

Dyskusje na temat oprogramowania urządzeń firmy Totolink
Mackintosh
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 26 mar 2021, 23:11

Totolink A3002RU v2: NETWORK > LAN SETTINGS > DHCP > Client - funkcja jest nieaktywna

Post autor: Mackintosh » 26 mar 2021, 23:30

Dzień dobry,
Chciałbym zgłosić usterkę(chyba). Tak jak w temacie posta, nie mogę uruchomić funkcji CLIENT w obszarze funkcjonalnym LAN. Ona jest po prostu nieaktywna już od któreś aktualizacji oprogramowania. W mojej sieci mam inne urządzenie pełniące rolę serwera DHCP i chciałbym mieć możliwość stworzenia z TOTOLINKA AP Client, z nadaniem mu adresu przez wspomniany serwer DHCP z jednoczesną możliwością korzystania z konsoli administracyjnej po tym adresie. W trybie AP (konfiguracja BASIC) zarządzanie routerem jest niemożliwe i jest to WAD zgodnie z oficjalną informacją na stronie.
Opcja LAN - DHCP - Client działa tylko na firmware: TOTOLINK-A3002RU-V2.0.0-B20190227.1114 kolejne aktualizacje uniemożliwiają korzystanie z niej. Łącznie z najnowszym pobranym czy to ze strony oficjalnej czy też ze strony batna24: Totolink A3002RU-V2 GUI VPN SNMP IPERF
Powrót do poprzedniej, wspomnianej wersji softu przywraca tę funkcję.

W tej sprawie napisałem również bezpośrednio do totolinka, ale polecili tryb AP. Mnie to nie urządza i myślę nad zmianą routera.

Jest na to jakieś sensowne remedium czy to już oficjalny WAD? :)

Dzięki i pozdrawiam.

aBaZ
Entuzjasta
Posty: 419
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: Totolink A3002RU v2: NETWORK > LAN SETTINGS > DHCP > Client - funkcja jest nieaktywna

Post autor: aBaZ » 29 mar 2021, 15:49

A nie możesz skorzystać z opcji Extender ? Jak uruchomisz ten tryb pracy to router po prostu "przerzuci" cały ruch z głównego servera DHCP. Możesz (ale nie musisz) również rozszerzyć przy jego pomocy zasięg wifi lub też wygenerować nowy SSID.

Patrzyłeś może ten tryb pracy ?
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

Mackintosh
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 26 mar 2021, 23:11

Re: Totolink A3002RU v2: NETWORK > LAN SETTINGS > DHCP > Client - funkcja jest nieaktywna

Post autor: Mackintosh » 29 mar 2021, 22:10

ABaZie,
Nie o to pytałem i nie tego dotyczy - nawet nie problem tylko ogólne zagadnienie :)
Działam sobie teraz w trypie AP i jest ok. Jednakże zawsze używałem opcji Client(opcje LAN). Chciałbym się po prostu dowiedzieć dlaczego jest nieaktywna.
Pytanie z innej beczki: tryb DHCP disabled(Opcje LAN) kiedy typ WAN jest ustawiony jako DHCP Client. Jaki adres wpisać IP bo maska to pewnie standardowo. IP z puli działającego już w sieci DHCP, spoza jego puli? Wspomógłbyś? Z góry dzięki.

aBaZ
Entuzjasta
Posty: 419
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: Totolink A3002RU v2: NETWORK > LAN SETTINGS > DHCP > Client - funkcja jest nieaktywna

Post autor: aBaZ » 30 mar 2021, 11:57

chyba najlepiej byłoby mieć adres z tej samej podsieci, tylko np. jaki "daleki" np. 192.168.x.254 :)
Wówczas masz dostęp do wszystkich urządzeń.
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

ODPOWIEDZ