Totolink A3002RU V1 Inny Firmware z DIR-825ACG1

Dyskusje na temat oprogramowania urządzeń firmy Totolink
Anonimek
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 25 sty 2022, 19:13

Totolink A3002RU V1 Inny Firmware z DIR-825ACG1

Post autor: Anonimek » 25 sty 2022, 19:32

Po wielu testach z oryginalnym oprogramowaniem zdecydowałem się wgrać przerobione/inne, bo mam dosyć tego badziewia.
Tutaj skrót testów przy Internecie 600Mb:
-------------------
TEST KATOWICE VECTRA
625/63 BEZ QOS V3.2.4-B20180806.1957 Z BATNA WGRANE POPRZEZ TFTP
260/? QOS WLACZONE V3.2.4-B20180806.1957 Z BATNA WGRANE POPRZEZ TFTP
13/12 OD RAZU PO RESECIE V3.4.0 1754 RUSKIE WGRANE BEZ TFTP
POZNAŃ VECRTRA
18/16 OD RAZU PO RESECIE V3.4.0-B20201030 RUSKIE WGRANE BEZ TFTP
367/63 OD RAZU PO RESECIE V3.4.0-B20201030 RUSKIE WGRANE POPRZEZ TFTP
290/63 OD RAZU PO RESECIE V3.4.0-B20201030 RUSKIE WGRANE POPRZEZ TFTP
TEST KATOWICE VECTRA
634/68 V3.4.0-B20190401 WGRANE POPRZEZ TFTP
612/61 V3.4.0-B20190401 WGRANE POPRZEZ TFTP
254/63 V3.4.0-B20190401 WGRANE POPRZEZ TFTP PO USTAWIENIU WIFI
348/60 V3.4.0-B20190401 WGRANE POPRZEZ TFTP PO USTAWIENIU WIFI Z QOS


557/66 2021.12.08-23.59_DIR_825AC_G1A_4.0.0_nightly
-----------------------------------------
Z automatycznego tłumaczenia na rosyjskim forum 4pda.ru udało mi się po wielu przebojach z założeniem konta i rozszyfrowywaniem tłumaczenia wgrać coś innego :D
Czyli firmware z DIR-825ACG1
Załączam wam paczkę z plikami które uzyskałem i działają u mnie.
W paczce macie oryginalną instrukcję i screen na końcu z przetłumaczonym translatorem tekstem.
Co do stabilności nie mam jeszcze doświadczenia zobaczymy na dniach.
Wszystko napisałem na szybko i jeśli ktoś ma dosyć oryginalnego oprogramowania to sobie zmieni ja tylko daję pliki i możliwość :twisted:
Nie odpowiadam za uszkodzony sprzęt itd robicie to na własną odpowiedzialność :geek:

Screeny:
Obrazek
Obrazek
https://drive.google.com/drive/folders/ ... sp=sharing
Ostatnio zmieniony 26 sty 2022, 12:09 przez Anonimek, łącznie zmieniany 1 raz.

aBaZ
Entuzjasta
Posty: 419
Rejestracja: 11 sty 2018, 16:50

Re: Totolink A3002RU V1 Inny Firmware z DIR-825ACG1

Post autor: aBaZ » 26 sty 2022, 11:15

Anonimek pisze:
25 sty 2022, 19:32
Po wielu testach z oryginalnym oprogramowaniem zdecydowałem się wgrać przerobione/inne, bo mam dosyć tego badziewia.
Tutaj skrót testów przy Internecie 600Mb:
-------------------
TEST KATOWICE VECTRA
625/63 BEZ QOS V3.2.4-B20180806.1957 Z BATNA WGRANE POPRZEZ TFTP
260/? QOS WLACZONE V3.2.4-B20180806.1957 Z BATNA WGRANE POPRZEZ TFTP
13/12 OD RAZU PO RESECIE V3.4.0 1754 RUSKIE WGRANE BEZ TFTP
No ale z tego co widzę , to najlepsze przepustowości osiągnąłeś na tym sofcie -> "V3.2.4-B20180806.1957 Z BATNA WGRANE POPRZEZ TFTP".
To chyba nie ma co ryzykować z "ruskim softem"?
Dobrze myślę ? :)
LinuX is not an alternative, LinuX is the Future!

Anonimek
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 25 sty 2022, 19:13

Re: Totolink A3002RU V1 Inny Firmware z DIR-825ACG1

Post autor: Anonimek » 26 sty 2022, 12:07

Wyniki mogą być złe chociaż testowane przy dwóch urządzeniach na wi-fi w przypadku uruchomienia funkcji QOS.
Czyli gniazdko smart na które w opcji QOS dawałem ogranicznik na 1MB/s max i mój telefon.(Oba urządzenia nie były używane po prostu wpięte do sieci)
Testy robione po kablu do PC cat.5e
Zobacz "260/? QOS WLACZONE V3.2.4-B20180806.1957 Z BATNA WGRANE POPRZEZ TFTP"
Jak tylko uruchamiałem opcję QOS wynik spadł bardzo.
Z tymi softami zawsze jakieś przeboje były.
Faktycznie 3.2.4 i 3.4.0 jest najlepsze względem bez awaryjności. Ale czemu prędkość tak spada(ogólnie to może być wina też mojego dostawcy)
Do sedna daję możliwość do zmiany softu również gdzieś w plikach mam wersję OPENWRT z innego modelu która od razu zaskoczyła.
Nie testowałem dłużej ale też miałem małe wyniki prędkości.

Jak na razie na tym sofcie fajnie chodzi jedynie ustawiłem kanały wi-fi na sztywno(bo potrafi sobie sam zmieniać i zrywać na chwilkę przy zmianie kanału)
Soft jest oryginalny taki jak ze strony dlink bo sprawdziłem.
Panel bardzo mi się podoba i nie muszę przy każdej zmianie opcji czekać aż cholerny totolink zrobi reboot(większość zmienia w locie)
Muszę jeszcze dojść czy mogę zmienić w sofcie ile RAM ma router bo pokazuje za mało :(

Kod: Zaznacz cały

Dodatkowa instrukcja/porady:
1.ZAPISZ SWÓJ ADRES MAC przed instalacją !(macie również na naklejce u mnie tak jest)
2.ZMIENIAMY USTAWIENIA NA KARCIE SIECIOWEJ NA IP 192.168.1.2 ,MASKA 255.255.255.0
3.ROUTER WRZUCAMY W TRYB SERWISOWY
4.ODPALAMY FrmUpg.exe z folderu
5.Pierwsze okienko w programie to adres do routera czyli 192.168.1.6
6.Prawy dolny róg to upload po naciśnięciu czekamy z 5min(drugie okienko i tak nie zwróci komunikatu bo czeka na odpowiedź po 5min po prostu zamykamy okienko bo i tak wgrało)
7.Wyłącz router i włącz
8.Skasuj ustawienia ip i maske które zostały wprowadzone
9.W przeglądarce wejdz pod adres 192.168.0.1
10.Będzie komunikat recovery mode o ile pamiętam tam wybieramy nasz plik z oznaczeniem "2019.09.30-02.09_DIR_825AC_G1A_3.0.6_nightly" pewnie ten nowszy też by przeszedł czyli "2021.12.08-23.59_DIR_825AC_G1A_4.0.0_nightly".
11.Router sobie to wgra znowu z 5min czekania.
12.Ponownie wchodzimy do interfejsu 192.168.0.1 zakładka system i resetujemy go do fabrycznych ustawień.
13.Ponawiamy punkt 12 tylko że tym razem System/FirmwareUpdate aby wyłączyć automatyczną aktualizację
14.Uruchamiamy opcję Telnet w zakładce system
15.Używamy PUTTY.EXE(Brak w paczce) przestawiamy na telnet i ip to 192.168.0.1
16.W nowym okienku login:admin hasło:takie jakie ustawiliśmy podczas konfiguracji do panelu admina.
17.Używamy komend po kolei(gdzie XX wrzucamy nasz adres MAC routera wcześniej zapisany, wszystko dużymi literami):
cd /tmp
dd if=/dev/mtd1 of=mtd1.bin bs=1 skip=17 count=65536
echo -ne 'ХХ:ХХ:ХХ:ХХ:ХХ:ХХ' > mac.addr
cat mac.addr mtd1.bin  > mtd1new.bin
mtd_write erase /dev/mtd1
mtd_write -r write mtd1new.bin /dev/mtd1
18.Po wpisaniu czekamy z 1-2min i zamykamy okienko
19.Ponawiamy punkty 12,13
20.GOTOWE !
[b]WAŻNE PORT NR 4 TO TERAZ WAN[/b]

ODPOWIEDZ