O ile podłączenie 2 akumulatorów szeregowo zawsze działa poprawnie to podłączenie większej ilości akumulatorów nie zawsze jest wykrywane poprawnie przez EP-54V-150W-DC.
Niestety w tym przypadku korzystanie z oprogramowania Ubiquiti UNMS nie wiele pomoże, nie potrafi ono wykryć problemu niepoprawnego wykrycia ilości akumulatorów co prowadzi do braku włączenia ładowania akumulatorów w odpowiednim momencie. Jest to spowodowane nieprawidłową detekcją ilości podłączonych akumulatorów. Bardzo wyraziście to widać na poniższym wpisie z logów urządzenia:
Kod: Zaznacz cały
psu-monitor[452]: PSU#1 [DC] operational, standby, not-charging, batteries: 2, U: 50.958V (Uoc: 51.066V), I: 0.146A, Temp: 26C

Niestety support UBNT na poziomie "tier 1" nie potrafił mi przez 1,5 tygodnia pomóc, po prostu nie rozumiał problemu, nie eskalował tego do wyższych poziomów wsparcia - zapewne trafiłem na nie odpowiedniego pracownika. Akurat w tym samym czasie miałem inne zgłoszenie na poziomie "tier 3" i przy jego okazji uzyskałem rozwiązanie tego problemu w ciągu 12h.
Z linii poleceń należy wydać komendę:
psuctl -b 4 1
Weryfikację poprawności zmiany ustawień wykonujemy komendą:
psuctl -i
EP.v1.8.0-beta1.3569f4.200904.0936# psuctl -i
PSU#0 [AC]:
enabled: yes
connected: yes
standby: disabled